Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ildeki ‘Erişilebilirlik Belgesi’ alan ilk kurum oldu. Belge, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurettin Aytekin’e düzenlenen bir törenle takdim edildi.
Engellilerin kamu dairelerine erişimlerinin daha kolay hale getirilmesi çalışmalarını tamamlayan ve Manisa’da ilk kez erişilebilirlik belgesi almaya hak kazanan Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde düzenlenen belge takdim törenine Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, İl Jandarma Komutanı Özcan Kaplan, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurettin Aytekin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu yönetim kurulu üyesi Fikret Türk, Kamu kurum ve kuruluşlarının İl Müdürleri, engelli dernekleri ve kurum çalışanları katıldı.
Törende konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurettin Aytekin, “07 Temmuz 2015 tarihinde yürürlüğe giren 5370 sayılı engelliler hakkındaki kanun gereği engellilerin hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin ederek doğuştan sahip oldukları onur ve saygıyı güçlendirip toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engellilerin engellerini önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak amacındaydık. Söz konusu kanunun 2. Maddesinde yer alan “kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar kanun yürürlüğe girdikten itibaren 8 yıl içerisinde ve engellilerin erişilebilirliğine uygun duruma getirilir” hükmü gereği İl Müdürlüğümüz hizmet binası ve ek ünitelerinde engellilerin erişebilirliğini sağlayacak şekilde imalatlar yapılmıştır. Bu kapsamda 5 adet engelli lifti, 1 adet engelli WC, 200 metre hissedilebilir yüzey, 50 metre merdiven korkuluğu ve küpeşte, 11 adet sesli ve ışıklı alarm, 12 adet sesli ve ışıklı yönlendirme, 36 adet acil aydınlatma, 35 adet acil yönlendirme, 1 adet asansör tadilatı, 15 adet yönlendirme levhaları, 10 adet Braille kabartmalı levhalar, 1adet braille-kabartmalı harita, 2 adet engelli otoparkı imalatları yapılmış olup toplam maliyeti yaklaşık 150 bin TL olmuştur. Sayın Valimizin oluru ile oluşturulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu tarafından yapılan inceleme sonucu il müdürlüğümüz hizmet binası ve eklentileri için sayın valimizin uygun görüşleri ile Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazanılmıştır” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan da engellilerin hiç kimsenin yardımına, desteğine ihtiyaç duymadan, kamu binalarının konumuna uygun hale getirilmesi uygulamasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar için teşekkür etti.
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu yönetim kurulu üyesi Fikret Türk, “Engelliler haftasıyla ölçüşen bu güzel çalışmayı bizzat sahiplenerek, arkasında durarak kurum müdürleri arasında teşvik ve toplumsal farkındalık oluşturmak için şahsınızın göstermiş olduğu çabayı, gayreti biliyoruz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzü, TSE uygun kriterlerde, profesyonelce bir firmayla çalışmak suretiyle ilk defa Manisa’da yeterlilik belgesi alan kurum müdürümüzü takdir ediyoruz. Manisa’da İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı olmak üzere bin 107 resmi okul ve kurum var. Bunlara diğer resmi kurumları da eklersek yolumuzun ne kadar uzun, meşakkatli ve zaman alacağını görebiliriz. İşte bunun için 4 yıl içerisinde komisyondaki arkadaşlarla birlikte 207 kamu binası denetlemişiz ve bu 207 kamu binasından yeterlilik belgesi alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü” dedi.
Türk, Vali Güvençer’den, kamu kurumlarının proje ve ruhsat verme esnasında TSE kriterlerinde engellilere uygun yapılmasını, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonunun 2 ekip olarak haftada 2 gün sahada çalıştırılmalarını ve Valilik’te kurulacak bir şube müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdürmesini isteyerek, “Biz engelliler olarak ayrımcılık değil, eşitlik istiyoruz. Sağlıklı bir birey nereye ulaşabiliyorsa, onuruna yakışır bir şekilde, hiç kimseden yardım almadan, muhtaç kalmadan aynı fiziki alana ulaşmayı talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün ‘Erişilebilirlik Belgesi’ almasının bir başarı olduğunu, bunun için böyle bir tören düzenlendiğini kaydeden Manisa Valisi Mustafa Güvençer ise şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün kamu hizmet binasının engelsiz bina hedefine varmış olması ve bu belgeyi ilk kamu kurumu olarak alıyor olması Manisa için elbette önemli. Türkiye’de de kamu hizmet kurumu olarak yeni inşa edilen binalar ve belki Ankara’daki merkezi teşkilatların bir bölümü müstesna, kuvvetle muhtemel taşradaki hizmet birimi olarak görev yürütmekte olan kamu binalarının içerisinde de mutlaka ilklerdedir, bunun mutluluğunu paylaşmamız gerekiyor. Gerek yasal düzenleme, yasal düzenlemenin konusu olan hayatı kolaylaştırma, paylaşma, eşitliğin sağlanması anlamında getirilen düzenlemeler, gerek kanun sonrası getirilen bu tür standartlar, son derece büyük incelikler ve haddi zatında medeniyetler hayatın olağan akışı içerisinde bu tür incelikleri doğuruyor ve birbirlerinden farklılaştırıyor. Bu tür ayrıntıları bu kadar gecikerek değil çok daha öncesinde toplumsal hayatın zaruri parçası olarak bu tür bir yazılı düzenlemeye, standartlar cetveline dökülmesi gerekiyordu. Gecikmeli de olsa bütün alanlarda olduğu gibi temsil etmekte çok büyük gurur duyduğum Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümeti çok büyük mesafeler aldı. Bu anlamda 2015 yılında yürürlüğe giren Kanun da bu manada tam bir sıçrama. Gelin bugün bu saatte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün hepimiz adına gösterdiği bu başarıyı içimize sindirelim. İnşallah yakın zamanda zorluklar aşılarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzü takip edecek diğer kurumlarımız da olsun.”
Vali Güvençer konuşmasının ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurettin Aytekin’e ‘Erişilebilirlik Belgesi’ni takdim etti. Daha sonra engelliler için düzenlenen parkurda engellilerle birlikte incelemelerde bulunuldu.